Jdi na obsah Jdi na menu
 


Digitální technika

                                                                                                   Digitální Fotoaparát

ruzovka.jpg

 Digitální fotoaparáty pořizují snímky přímo v podobě, která je vhodná pro zkopírování do počítače –> digitální podoba

 Principčinnosti:

Proti klasickému  fotoaparátu se fotky neukládají na film, ale na paměťovou kartu.  Obraz vytvořený objektivem dopadá na elektronický snímač, který ho rozloží na miliony     barevných bodů(pixelů) a uloží informace o jasu a barvě každého bodu do vnitřní paměti či na paměťovou kartu.

 

 

 

Základní parametry: základními parametry jsou -ZOOM

                                                                                         -pixel

                                                                                         -displej

                                                                                         -baterie

Rozlišení fotoaparátů:

-Kopmapkty-cílem je snadná obsluha a malé rozměry

-EVF-fotoaparáty mají v hledáčku displey,ukazují obraz senzoru

-DSLR(digitální zrcadlovky)- v podstatě běžná zrcadlovka která místo filmu obsahuje CCD nebo CMOS senzor..maximální věrnost v zobrazení hledáčku

 Výrobci: Panasonic,Canon,Olympus,Sony,Nikon

 

digitalni_videokamera_sony_clip_dvd205_strizna1_large.jpg

 Digitální kamera:

 Princip digitálních kamer: pořizují záznam přímo v podobě, která je vhodná pro zkopírování do počítače, tedy v podobě digitální. Pokud uvažujete o koupi digitální kamery, je třeba se zaměřit na několik parametrů

     Obrazový snímač - Který by měl mít rozlišení alespoň 1,3 mil.obrazových bodů a výše, samozřejmě čím vyšší rozlišení, tím je obraz kvalitnější.

     Optický zoom - ten nám zajistí přiblížení bez jakéhokoli zkreslení narozdíl od digitálního zoomu, kdy se obraz musí přepočítávat na větší a tím podstatně ztrácí kvalitu, a proto tento parametr není moc důležitý.

    Způsob ukládání natočeného videa - Podle toho se dělí na :miniDv kamery, DVD kamery  a HDD nebo SD kamery

Samotné rozdělení kamer je podle způsobů ukládání natočeného videa je velmi důležité především u těch, kteří nemají prostředky pro přehrání některých formátů.

 Správné vybrané jednotlivé rozdělení:

  • MiniDV kamery - Většinou se jedná o levnější kamery, používající páskovou kazetu s hodinovou kapacitou záznamu. Zápis je digitální a pro přehrání a přenesení videa je kamera potřeba jako přehrávač
  • .DVD kamery - Jak již název napovídá, tyto kamery využívají DVD kotouče k ukládání videí, které lze pak pohodlně přehrát v počítači nebo dvd přehrávači. Omezením je kapacita DVD, která je půlhodinová .  
  • HDD a SD kamery - Kamery obsahující vnitřní disky nebo paměťové karty, jsou rovněž velmi rozšířené, především kvůli velké kapacitě, kterou poskytují. U vnitřního disku je veli jednoduche propojení mezi počítačem a kamerou pomocí USB rozhraní. Paměťová karta má velkou výhodu v úspornosti baterie a nízké hmotnosti. I proto bývá často využívána cestovateli do vzdálenějších končin.

 

 
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 18486
Měsíc: 415
Den: 5